Kontakt:

 tel/fax: 81-443 97 05, 606 897 286

 email: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.

 Dni i godziny przyjęć:  wizyty po ustaleniu telefonicznym
 Dni i godziny konsultacji:

 wtorek - 13:00 - 14:00

 czwartek - 15:00 - 16:00

 Rejestracja:

Wizyty po telefonicznym uzgodnieniu terminu (w poradniu lub domu chorego)

Dostępność telefoniczna -  od poniedziałku do piątku w godzinach od 8:00 do 20:00

Soboty niedziele i święta w medycznie uzasadnionych przypadkach.

 

Tryb i wymogi konsultacji poradni:

  1. Na wizycie należy posiadać : Skierowanie do Poradni żywienia dojelitowego, dokument ubezpieczenia zdrowotnego, dowód osobisty oraz komplet kart informacyjnych z dotychczasowego leczenia.
  2. Konsultacje w zakresie leczenia żywieniowego odbywają się w Poradni lub w miejscu pobytu pacjenta.
  3. Możliwa jest również konsultacja w jednostce szpitalnej, ZOL/ZOP.

Żywienie dojelitowe w warunkach domowych stosuje się w sytuacjach, gdy chory nie jest w stanie przyjmować pożywienia drogą doustną i przebywa w domu. Drogi podaży diety przemysłowej:

  • zgłębnik/sonda wprowadzony do żołądka, dwunastnicy lub jelita cienkiego;
  • przezskórna endoskopowa gastrostomia PEG;
  • przezskórna endoskopowa jejunostomia PEJ,

KRYTERIA KWALIFIKACJI DO ŻYWIENIA DOJELITOWEGO DOMOWEGO

  • karta informacyjna leczenia szpitalnego,
  • wyniki badań świadczeniobiorcy wskazujące na potrzebę długotrwałego podawania substancji odżywczych (diet przemysłowych),
  • skierowanie do Poradni żywienia dojelitowego.

REALIZACJA ŻYWIENIA DOJELITOWEGO DOMOWEGO OBEJMUJE

  • przygotowanie świadczeniobiorcy lub opiekunów do leczenia w warunkach domowych,
  • wyposażenie w sprzęt i aparaturę medyczną,
  • dostarczenie preparatów żywieniowych;
  • wizyty kontrolne zespołu leczenia żywieniowego - lekarz, pielęgniarka 1 raz na 2-3 miesiącu.

Wskazania do leczenia dojelitowego żywieniowego w warunkach domowych (wg NFZ):

1. Zaburzenia połykania w przebiegu chorób neurologicznych:

a) Stwardnienie zanikowe boczne,
b) Udary mózgu,
c) Miopatie, polineuropatie,
d) Choroba Parkinsona,
e) Stwardnienie rozsiane (SM,)
f) Choroba Alzheimera i inne zespoły otępienne.

2. Zaburzenia połykania innego pochodzenia.
3. Brak żywienia doustnego.
4. Choroby nowotworowe jamy ustnej, gardła, przełyku, żołądka.
5. Choroby zapalne jelit.
6. Stany wegetatywne.
7. Mukowiscydoza.